На Житомирщині створили ботанічний заказник «Черевківський»

На Житомирщині створили ботанічний заказник «Черевківський»

На Житомирщині у Словечанському лісгоспі АПК створили ботанічний заказник місцевого значення «Черевківський» площею 228 га, де зосереджена флора і фауна, занесена до Червоної книги.

«Ландшафтна територія заказника представлена сильно розсіченими ярами та балками, на яких збереглися окремі ділянки, зайняті мішаними та листяними лісами природного походження, а також 50-60 років тому були створені штучні лісові протиерозійні насадження колишньою Норинською ГЛМС (гідромеліоративною станцією - ред.)», - йдеться у рішенні облради.

Зазначається, що пріоритетом охорони у заказнику є єдина в області популяція зозулиних черевичків звичайних, занесених у Червону книгу, а також ряду міжнародних конвенцій та угод.

Окрім того, охорони потребують популяція червонокнижних рослин – любки дволистої та коручки морозниковидної, глоду українського з Європейського червоного списку видів, які зникають у всесвітньому масштабі.

Серед цінної фауни заказника підорлик малий та сичик-горобець, які потрапили до Червоної книги, а також включені у Бернську конвенцію канюк звичайний, боривітер звичайний, сова сіра.

Читайте також