На Рівненщині підготували вже понад 100 операторів дронів

На Рівненщині підготували вже понад 100 операторів дронів

Рівненський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості запустив курси для операторів безпілотних літальних апаратів ще восени 2022 року. Такий курс триває протягом чотирьох днів, а його слухачами стають як цивільні, так і військові.

Придбати дрон планують для потреб у КП «Дубнокомуненергія».

- Для дрона у нашій сфері діяльності дуже багато роботи – проводитимемо енергоаудит житлових будинків, щоб з’ясувати, де саме відбувається витік теплової енергії, будемо проводити відеоспостереження за висотними об’єктами (труби). Маємо контролювати їх стан, а не завжди вдається піднятися на велику висоту. Тож ми з директором вирішили навчитися працювати на цій техніці – швидко, зручно і затрати на його придбання окупляться дуже швидко, - розповідає юрист підприємства Лев Мельнишин.

Функціонал безпілотників досить широкий, вони застосовуються в сільському та лісовому господарстві, в археології та будівництві, а зараз – і на полі бою. БПЛА використовують, зокрема і для екологічного контролю, пошуково-рятувальних робіт, картографії, моніторингу електромереж, при створенні художніх та документальних фільмів, рекламних роликів, музичних кліпів, репортажів новин, а також для висвітлення спортивних змагань та ігор.

Рівненський ПТО ДСЗ випустив вже 106 фахівців за напрямом оператора дрона. Слухачі проходять інтенсивні базові курси теоретичної та практичної підготовки. Під час теоретичних занять вивчають технічні характеристики дронів, правила використання в різних погодних умовах, техніку безпеки. Згодом переходять до практичної частини, де вже безпосередньо відпрацьовують польоти, базові маневри та навчаються оброблювати відзнятий матеріал.

Читайте також