На Рівненщині переселенці все частіше обирають індивідуальне житло замість гуртожитків

На Рівненщині переселенці все частіше обирають індивідуальне житло замість гуртожитків

У Рівненській області офіційно зареєстровано майже 50 тисяч вимушених переселенців. Для них нині діють 52 місця компактного поселення, там мешкають 1947 осіб. Це - переважно гуртожитки комунальних закладів. Ще рік тому у гуртожитках проживали майже вісім тисяч переселенців, повідомляє пресслужба РОДА.

- Нині майже 4% переселенців залишилися у гуртожитках. Це суттєво менший відсоток, аніж загалом по Україні. У більшості, це пов’язано із поступовою інтеграцією переселенців у громади. Вони влаштовуються на роботу. Коли люди працюють, вони швидше адаптуються та стають активною частиною Рівненщини, - говорить заступниця голови Рівненської ОДА Людмила Шатковська.

З початку війни понад 4 тисячі переселенців звернулося до Рівненської служби зайнятості. Лише торік 1,2 тисячі ВПО отримали послуги служби, а 900 осіб були забезпечені роботою. Більше того, держава досі підтримує роботодавців, які працевлаштовують переселенців.

Тим часом, на Рівненщині триває робота щодо забезпечення вимушених переселенців житлом. Торік у Радивилові збудували модульне містечко для 40 вимушених переселенців. Цьогоріч у межах співпраці із Європейським фондом у Дубні запланували розпочати зведення 90-квартирного будинку для ВПО. Сформовано в області і базу земельних ділянок для майбутнього житла. У резерві - близько пів тисячі вільних місць у місцях компактного поселення.

- Ми проводимо роботу щодо формування фонду житла для тимчасового проживання. Для цього переміщена особа повинна стати на облік громадян, які потребують житла. А рішення відповідального органу щодо взяття особи на облік або відмови їй у цьому повинно бути прийнято протягом робочого дня. Таке житлове приміщення надається безоплатно строком до року, проте термін може бути продовжено, - розповіла Людмила Шатковська.

Якщо ви внутрішньо переміщена особа і потребуєте психологічної, юридичної допомоги або соціального супроводу з питань поселення, звертайтеся:

ГО «Простір інтеграції» (адреса рецепції: м. Рівне, вул. Словацького, 3а, тел. 096 745 01 00, rv.integrationspace@gmail.com);

Гаряча лінія ГУ Національної соціальної сервісної служби у Рівненській області для ВПО щодо тимчасового прихистку: +380 (362) 400 100, 098-505-83-25, 097-008-81-91.

Читайте також