На Рівненщині ліси тонуть у смітті

На Рівненщині ліси тонуть у смітті

Особливо засмічені місця відпочинку, які нині популярні серед відпочивальників. Люди із родинами приїжджають у рекреаційні зони, де лісівники облаштували альтанки та дитячі майданчики. Відпочивають там, смажать шашлики. А на згадку по собі лишають купи сміття.

І це навіть попри те, що місця відпочинку облаштовані урнами та ямами для збору непотребу.

За кілька метрів яма для сміття. Втім, пластиковий посуд, поліетиленові пакети і залишки їжі нечупари лишили абияк. Відтак, берег мальовничого озера в рекреаційній зоні неподалік села Карпилівка на півночі Рівненщини неохайний. Лісівники кажуть: власним коштом облаштували тут бесідки. Посмажити шашлик люди можуть у будь-який час і задарма. Втім, дехто зручності не цінує. Нищать навіть столи.

- У цьому році ми фарбували столи вже тричі. Псують їх ногами, бо бігають. Або ж пишуть нецензурщину. Щойно пофарбували, доводиться знову. І це ще лише екватор літа, - каже лісничий Карпилівського лісництва Михайло Бричка.

На іншому краю області – неподалік Млинова – таж проблема. Бесідки, мангали та дитячі гойдалки лісівники облаштували біля дороги Рівне-Берестечко в урочищі "Ужинець". Тут зупиняються пообідати подорожні, відпочивають туристи, які подорожують історичними місцями області, а у вихідні та святкові дні із навколишніх сіл приїжджають на відпочинок цілими родинами. Сміття після себе до смітничків заносять не усі.

- Усе валяється: обгортки від морозива, цукерок. Харчові продукти лишають – їх потім здичавілі собаки та коти лісом розносять. А ще гори пляшок, здебільшого від алкоголю, - каже майстер лісу Олександр Мосійчук.

До цього місця відпочинку пан Олександр після вихідних приїжджає на світанку. До восьмої ранку чоловік зібрав три мішки непотребу. Щоб пластик не розносило лісом, Олександр робить це регулярно. Часом чергує неподалік і невихованим відпочивальникам робить зауваження. Каже: на прохання люди здебільшого реагують. І це дуже тішить.

Виносити сміття не обов’язково, кажуть лісівники. Достатньо акуратно зібрати і викинути в облаштований смітник. Непотріб заберуть комунальники.

- Наш лісгосп уклав договір з Млинівським комунальним підприємством, працівники якого згідно з графіком приїжджають і забирають зібране сміття. Люди, які тут відпочивають і смітять, не хочуть звертати увагу на довкілля. А ще розуміти, що все це робиться людською працею. Воно не з’являється аби звідки, - каже головний лісничий Млинівського лісгоспу Аркадій Чорний.

Сміттєзбиральна машина курсує щоп’ятниці та щопонеділка.

- Зібране сміття, - каже працівник Млинівського комунального підприємства Володимир Павлюк, - ми веземо на санкціоноване сміттєзвалище в Млинів.

Неймовірної краси рівненські ліси завжди чекатимуть поціновувачів відпочинку на природі. Лише у лісівників невелике прохання: дбати про навколишнє середовище та цінувати людську працю.

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також