"На ньому шкіри не було, на руках лише кров": в Оженино дядько облив племінника бензином і підпалив

Дві доби за життя 31-річного Назара з села Оженин, що неподалік Острога, боролись лікарі опікового центру Рівненської обласної лікарні, якого доставили до медзакладу із 90% обгорілим тілом. Третього вересня він помер. Дядьку, який облив його бензином і підпалив, оголосили про підозру у замаху на вбивство, вчиненому з особливою жорстокістю, і арештували.

Трагічний випадок трапився 1 вересня. Назар спав, коли у кімнату увійшов його 69-річний дядько з каністрою бензину. Чоловік, який був напідпитку, облив племінника бензином і підпалив.

Такого жаху Анатолій Ярмолович ще не бачив. Розповідає: помітив з сусідської хати дим та відчув запах гару. Визирнув у вікно і побачив Назара. Одягу на чоловікові вже не було – увесь обгорів. Поруч – дядько.

- На Назару шкіри не було, усе нагадувало клоччя. На руках лише кров. Він намагався потрапити у хату, а Петро не пускав. З хати дим йшов. Там горіло ліжко. У цей час Петро викидав матрац з хати зі словами "Оце все твоє, оце все твоє". Він хотів вижити племінника, який того дня, очевидно, випив і спав. А Петро обілляв бензином і підпалив, - розповідає Анатолій Ярмолович.

Рятувала Назара пані Галина. Жінка викликала швидку допомогу і не відходила від постраждалого. Той був притомним та кричав від болю.

- Він дуже багато пив води. Поки чекала "швидку", накрила його мокрим і холодним одягом. Назар дуже кричав і все питав за обличчя, просив дзеркало, аби на нього подивитись, - каже сусідка Галина Ярмолович.

Обгорілого чоловіка доправили до обласного опікового центру. Він був при тямі. А за дві доби помер.

- Стан пацієнта при поступленні був дуже тяжкий. Оскільки він отримав опікову травму критичну для життя - 90% поверхні тіла. Також він надихався гарячого повітря, тому отримав опіки дихальних шляхів, - розповів лікар-комбустіолог Рівненської обласної лікарні Петро Соловей.

Облив бензином і підпалив Назара його рідний дядько Петро. Пенсіонер сам повідомив про скоєне дільничному, кажуть у поліції.

- Він справді повідомив про цей злочин. Мовляв, сталось усе в зв’язку з частими сварками з племінником на грунті особистих неприязних стосунків. Він тривалий час не вживав алкоголь, сім років не пив, а останні три тижні почав зловживати алкоголем. Я думаю, це і спровокувало його неадекватну поведінку, - прокоментував заступник керівника ГУ Нацполіції в Рівненській області Олександр Панасюк.

Сварки виникали, розповів підозрюваний слідчим, бо племінник нібито не допомагав по господарству та зловживав спиртними напоями. Разом зі старенькою бабусею та дядьком, Назар мешкав майже півроку.

Сусіди кажуть: Назар підпрацьовував на лісозаготівлі. Алкогольними напоями і справді зловживав. Того дня нетверезим був і дядько. У його крові експерти зафіксували майже півтора проміле алкоголю.

- Я не можу цього зрозуміти, як це могло трапитись, - каже сусідка Олена Дяченка. - Дядько Петро – нормальна людина і зробити так? Я не розумію!

Петра затримали. Острозький районний суд задовольнив клопотання слідчих та обрав 69-річному підозрюваному запобіжний захід - тримання під вартою строком на 60 діб. Оскільки злочин був скоєний з особливою жорстокістю, йому загрожує довічне ув’язнення.

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також