Можна зламати язика: яке найдовше слово в українській мові

Можна зламати язика: яке найдовше слово в українській мові

З кожним днем українською мовою цікавляться дедалі більше людей. Про неї дізнаються чимало фактів, про які не знали раніше.

Ведучі всіляких свят створюють конкурси на знання української мови. Це стає топовою розвагою серед гостей.Факти про мову, які вже треба знати, розповість Gazeta.ua.

Найдовше слово в українській мові налічує 38 літер. Йдеться про назву хімічної речовини "а-фторсульфо-нилоксиалканперфторкарбонова кислота". Цю довжелезну конструкцію дослідники знайшли в журналі "Хімічна промисловість України".

Найдовша абревіатура в українській мові містить 11 літер — ЦНДІІТЕДМТП. Розшифровується як Центральний науково-дослідний інститут інформації і техніко-економічних досліджень з матеріально-технічного постачання.

Сучасна українська мова має у своєму словнику близько 256 тис. слів. З них першими записаними вважають "мед" та "страва". Це зробив у 448 р. н.е. візантійський історик Пріск Панікійський в одному з документів, коли гостював в таборі Аттіли на теренах сучасної України.

Найбільше слів в українській мові починається на літеру П. Стосується це, зокрема, і прізвищ. Найменш уживана — літера "ф", її вживають переважно в запозичених словах.

Слово "бити" має аж 45 синонімів. Почитати їх можна у Короткому словнику синонімів української мови.

Наша мова дуже багата. Те, що українська є сильно спорідненою з російською – міф. Найближчою до нашої за лексичним складом є білоруська мова – за деякими підрахунками до 80-85% спільних слів. Потім ідуть польська та сербська – приблизно 70%. І лише за ними – російська, яка має близько 60% спільних з українською слів.

Читайте також