МОЗ опублікувало рецепти страв нового шкільного меню

МОЗ опублікувало рецепти страв нового шкільного меню

Міністерство охорони здоров'я опублікувало технологічні карти нового шкільного меню. Документи містять детальні рецепти приготування страв із зазначенням маси продуктів на одну порцію. Зокрема, вказано як приготувати зелений борщ зі шпинатом, морквяний, картопляний або сочевичний крем-суп.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

“На сайті Міністерства охорони здоров’я України опублікована документація (технологічні карти) для страв, що готуватимуть дітям у школах. Над наповненням матеріалів працював Євген Клопотенко з командою соціального проєкту з покращення культури харчування Cult Food”, – йдеться в повідомленні.

Цю документацію Клопотенко передав для того, аби її могли використовувати під час складання оновленого шкільного меню.

Шаблон технологічних карт розробляли спеціалісти Національного інституту харчових технологій. Усі технологічні карти пройшли експертизу в Інституті громадського здоров’я ім. Марзєєва Національної академії медичних наук України, а Держпродспоживслужба видала на них висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

У МОЗ повідомили, що документи – у вільному доступі і будь-яка школа може використовувати їх. Найбільший плюс – те, що їх не потрібно повторно погоджувати.

Страви та вироби з цієї технологічної документації можна вносити до будь-якого сезонного меню, зокрема і зимового. В ній наведено всі необхідні розрахунки (брутто/нетто, енергетична цінність тощо), зазначені процеси приготування та температурні режими. Також є технологічні карти на безглютенові страви та інструкції, як таку їжу готувати.

Завантажити техкарти можна за посиланням.

Читайте також