Мороз і безхатьки: як і де у Рівному гріються і харчуються люди у скруті

Мороз і безхатьки: як і де у Рівному гріються і харчуються люди у скруті

До обласного центру з надання соціальних послуг, що на вулиці Жоліо Кюрі у Рівному, відвідувачів приймають цілодобово: дехто приходить сам, когось привозять патрульні чи "швидка", пише UA:Рівне-Суспільне.

За словами завідувачки цього центру Наталії Микити, це - єдиний такий заклад на Рівненщині. У ньому 30 безкоштовних ліжкомісць та одна платна кімната, розрахована на 10 осіб. Крім того, у центрі діє кімната обігріву. Її відкривають щороку з початком опалювального сезону.

- Восени безхатьки ще сплять на вулиці в поліетиленових мішках, є в них така практика, а при мінусовій температурі це вже не рятує. Тому вони "вилазять з мішків" і йдуть до нас. Приходять самі, або ж привозить поліція чи швидка допомога. Також телефонують і повідомляють про таких людей рівняни, в нас працюють соціальні патрулі на вокзалах, біля храмів, чи де вторинна сировина приймається, розвішуємо оголошення, куди звертатися, – розповіла Наталія Микита.

Для перебування в кімнаті обігріву не потрібно жодних документів.

- Приймаємо всіх у будь-якому стані, аби не замерзли. Наступний етап, який ми пропонуємо після цієї кімнати обігріву – поселення в притулок і для цього вони вже мають пройти медогляд, – пояснила Наталія Микита.

У притулку та кімнаті обігріву не лише рівненські безхатьки, а й інших територіальних громад. Їх сюди доставляють працівники місцевих соціальних відділів.

Допомога, яку надають безхатькам, залежить від їхніх потреб. Хтось хоче погрітися, комусь потрібен одяг, хтось хоче просто випити гарячого чаю чи виспатися, а хтось хоче пожити в нормальних умовах.

- Зазвичай, ми щодня обслуговуємо 7-8 людей, які звернулися до нас вперше. Вони або стають на облік як бездомні і ми їх прописуємо за нашою адресою, або допомагаємо разово. Скажімо, просто поїв і пішов, або перевдягнувся. До речі, взимку таких багато, – говорить Наталія Микита.

У центрі організоване одноразове харчування. Порція містить суп чи борщ, кашу або картоплю з консервами, салат, хліб і чай.

- Крім того, на зимовий період ми щороку організовуємо виїзне харчування. Цієї зими плануємо харчувати з понеділка по п’ятницю о 14.00 за кінопалацом "Україна". Ми притулок обласний, але до цього долучається й місто, у свята плануємо ще якісь солодощі, – каже Наталія Микита.

Крім того, безхатьків у Рівному харчують щонеділі в районі пивзаводу. Це ініціатива відокремленого підрозділу громадської організації військово-патріотичний клуб "Айдар", розповіла його керівниця Світлана Кириліна.

- Ми тут роздаємо обіди і до нас щоразу приходить 40 осіб, а може й більше. Я варю суп чи борщ у каструлі на 50 літрів. І в будь-яку погоду: в холод, дощ чи сніг стоїмо, щонеділі о 12.00. Ми харчуємо завдяки небайдужим людям і збираємо не кошти, а продукти, з яких і готуємо обід, – зазначила Світлана Кириліна.

Безкоштовні обіди для безхатьків роздають волонтери щонеділі із січня 2021 року.

- Я спочатку скептично до цього поставилася, коли вперше прийшла "за компанію". А потім, коли побачила щирість і вдячність людей, які приходили сюди поїсти, то втягнулася. І тепер у мене до них зовсім інше ставлення, вони цікаві, різні і їм потрібне спілкування, – розповіла волонтерка Ірина Лепеха.

Крім харчування, волонтери збирають для безхатьків зимові речі. Зараз, зі слів Ірини Лепехи, потрібні теплі шкарпетки і рукавички. А також чоловіче взуття великих розмірів. Просять приносити не нові, але в охайному стані речі, придатні для використання.

 

Читайте також