Минулорічні «бурштинові» аукціони для Рівненщини стали рекордними

Минулорічні «бурштинові» аукціони для Рівненщини стали рекордними

Торік завдяки «бурштиновим аукціонам», проведеним на Рівненщині, державна скарбниця поповнилася на 166 мільйонів.

Цю процедуру запровадили після легалізації видобутку «сонячного каменю» (Верховна Рада ухвалила відповідний закон у 2019 році). Натомість «бурштинові» аукціони, які відбулися у 2021 році, стали рекордними. Так, були випадки, коли ціна на ділянку для видобутку на аукціоні зростала майже у 100 разів. 

Ці гроші йдуть у держбюджет, а ось уже податки з того, що видобуде підприємство, залишаються на місцях.

«На Рівненщині через електронні аукціони вже реалізовано 55 бурштиноносних ділянок, ціна на які від стартової зростає подекуди у 100 разів. Відповідно державна скарбниця поповнилася вже на 166 мільйонів. Звідти ці кошти перерозподіляють зокрема й для нашої області. Порівняємо: торік сума власних надходжень до обласного бюджету становила 1 мільярд 112 мільйонів, із держбюджету ми отримали мільярд субвенцій та понад 400 мільйонів дотацій», - прокоментував голова Рівненської ОДА Віталій Коваль в інтерв’ю для видання «Урядовий кур’єр».

Незабаром сонячний камінь працюватиме й на відповідні громади — до їхніх бюджетів інвестори спрямують 30% ренти від видобутку, з’являться нові легальні робочі місця та податки.

 

Цікавим є і той факт, що наприкінці 2021-го на Рівненщині видобули бурштиновий самоцвіт вагою понад 5 кілограмів. Він став не лише українським рекордсменом, а й увійшов до десятка найбільших у світі.

Читайте також