"Мінерів" саджатимуть до в’язниці - набув чинності закон

Ледь не буденними стали в нашому побуті анонімні повідомлення злочинців про замінування десятків об’єктів, закладів освіти, охорони здоров’я, виведення з ладу або порушення функціонування яких може негативно позначитися на конкретних людях і стані національної безпеки й оборони країни загалом.

Українські платники податків витрачають мільйони гривень, щоб реагувати на такі фейки, задіюючи спеціальну техніку, особовий склад та пошукових собак. А згодом з’ясовується, що то хтось просто «пожартував».

В останні дні березня, 26-го, набув чинності Закон «Про внесення змін до статті 259 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян» № 1292-ІХ, який ВРУ ухвалила на початку весни.

Зокрема, ст. 259 ККУ говорить про те, що неправдива інформація (фейк) може бути джерелом підвищеної небезпеки для людини й встановлює відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками.

Санкція за це діяння — від двох до шести років ув’язнення та аж до восьми років, якщо воно призвело до тяжких наслідків або вчинене повторно.

Читайте також