Мешканці Московщини житимуть у Щасливому

Мешканці Московщини житимуть у Щасливому

Село Московщина — один з 15 населених пунктів Рівненщини, назви яких рекомендує змінити Національна комісія із стандартів державної мови. Чи готові жителі села на таку зміну та звідки походить така назва, дізнавалось Суспільне.

Найстаріша жителька села Московщина Марія Дейнека 11 серпня святкуватиме 90-річчя. Сюди переїхала у 12 років з Польщі після другої світової війни — у 1946 році. Розповідає, що село заснували чехи, а хто та чому дав для нього таку назву — не знає. Жінка каже, що щодо перейменування села треба запитувати у молоді, а їй — байдуже.

Те, що Московщину заснували чехи, підтверджує і краєзнавець Микола Бендюк. Проте зазначає, що назву селу дали росіяни.

- Усі села, де проживало російське населення, називалися на російський кшталт. І от у це село приїхали якісь московити, тому назвали ту територію Московщина. Був у 1906 році невеличкий хутір, бо в ХІХ столітті ми не фіксуємо жодної назви. Потім 1906 рік перша назва — Московщина, а вже у 1925 році туди заїхали чехи, створили там чеську колонію і, власне, почали далі жити, - каже Микола Бендюк.

Нині у Московщині проживає 20 осіб з 35 зареєстрованих. Це одна з причин, чому село немає сенсу перейменовувати, вважає 21-річна жителька Катерина Мазуркевич.

- Ми звикли всі, це ж не те що там Росія нас назвала. Це ще давно-давно було. У нас тут людей небагато, через кілька років цього села, може, взагалі не буде, - говорить жінка.

Ні магазину, ні медпункту у селі немає. Не їздить у Московщину і жодна маршрутка.

- Навіть ще 20 років тому, може, десять, ще був у нас магазин, працював. Було більше дітей, було більше молоді, - каже Катерина. - А так молодь поодружувалась, пороз’їжджалася хто куди, так і залишилося нас так мало. У нас є автомобіль, у сусідів є також. У нас у селі чотири машини, і якщо комусь треба — то ми виїжджаємо. Приїжджає шкільний автобус, забирає у нас двох діток, які ходять до школи.

Жінка розповіла, що працює у Луцьку й надалі хоче туди переїхати, але поки у декреті — їй добре у селі.

- Ми розуміємо, що село з невеличкою кількістю населення потроху вимре і, скоріше за все, його на карті не буде. Але треба до того, як вимре село, щоб вимерли всі назви, пов’язані з московитами, з росіянами, які є на території України, — додав краєзнавець Микола Бендюк.

Староста Пугачівського старостинського округу, до якого входить село Московщина, Олена Басараб розповіла, що на зборах села місцеві жителі погодилися на зміну назви.

- Відбулися у нас збори села, на яких були присутні 20 осіб, які фактично проживають. Виносилося це питання на обговорення з жителями і прийняли рішення. Була пропозиція перейменувати або на Щасливе, або на Добре. Прийняли рішення, щоб перейменувати село на Щасливе, і всі підтримали, - каже Олена Бесараб.

Зі слів голови Млинівської громади Дмитра Левицького, питання про перейменування Московщини мають винести на розгляд сесії селищної ради. Депутатів планують зібрати на засідання у серпні.

- Є процедура, якої ми дотримуємося. Громадські слухання провели, обговорили з мешканцями, оскільки це передбачено законодавством, - говорить Дмитро Левицький. - Тож уже — на завершальному етапі зміни назви, яку маємо затвердити на сесії.

 

Читайте також