Майже третина українців живе у бідності - Світовий банк

Майже третина українців живе у бідності - Світовий банк

Загальна чисельність населення України нині становить 32 мільйони. Із них приблизно 9 мільйонів у 2023 році жили в бідності. Це приблизно 29% населення, пише Reuters з посиланням на звіт Світового банку.

Загалом кількість українців, які живуть у бідності, збільшилася на 1,8 мільйона від 2020 року. Це пояснюється російським вторгненням 2022 року, яке продовжує руйнувати економіку країни.

Зростання бідності зумовлене зниженням рівня зайнятості: більш ніж п'ята частина дорослого населення, яка працювала до війни, втратила роботу.

Майже чверть опитаних українців не мали достатньо грошей для купівлі продуктів в певний момент у червні 2023 року, хоча відновлення економічного зростання та уповільнення інфляції допомогли поліпшити продовольчу безпеку в другій половині року.

За словами регіонального директора Світового банку у справах Східної Європи Арупа Банерджі, ситуація була б набагато гіршою, якби Україна не отримала значну зовнішню бюджетну підтримку для виплати пенсій та зарплат вчителям, лікарям й на інші соцвиплати.

"Якби міжнародні партнери, особливо США, не виділили ресурси, спеціально спрямовані на ці соціальні витрати, то в бідності опинилися б ще три мільйони людей," - сказав Банерджі.

За його словами, найбільшим викликом для України залишаються питання безпеки та завершення війни. А українські чиновники чудово справляються з управлінням економікою за таких умов.

Читайте також