Майже 20 років мешканці села Цепцевичі просять побудувати їм нову школу

Майже 20 років мешканці села Цепцевичі просять побудувати їм нову школу

За 20 км від Сарн шумить і наповнюється дитячим сміхом село Цепцевичі. У селі, де крім амбулаторії та школи, немає нічого - роботи не знайдеш. Престижними тут вважаються дві професії - педагога і фельдшера.

Для них в селах робота завжди буде. Також вчаться на малярів-штукатурів, освоюють інші робочі спеціальності - та їдуть на заробітки до Польщі або Білорусі, щоб прогодувати величезні сім’ї.

- Навіть якщо тут влаштувалися, все одно беремо відпустку і їдемо заробити "пару рублів", - кажуть місцеві.

Сім’ї тут - все багатодітні. Незважаючи на небагату глибинку, ніхто не бідує - діти у всіх одягнені-взуті, нагодовані. Звичайно, як і скрізь, деякі жителі виїжджають з Цепцевичів, часто до Америки.

- Хвиля еміграції за океан почалася ще в 90-х, ось ці перші виїхали і нині потроху забирають родичів до себе, - розповідають селяни.

Але багато хто залишається. Село - немаленьке, майже 3000 жителів. З кожним роком народжується все більше дітей - тут про проблеми з демографією і не чули. Сотня дітей в рік - мінімум.

Цепцевичі, напевно, одне з найбільш багатодітних сіл країни. Тут нікого не дивують сім’ї, де по десять і більше дітей. Середня кількість малюків, на яких наважуються місцеві жінки - сім. А у когось - і 11, і 14 - як у завгоспа школи.

Заради ж дітей батьки регулярно їздять вибивати гроші на нову школу, адже стара не вміщає усіх. Тут навчається утричі більше дітей, ніж у цих приміщеннях можна посадити за парту. Тому заняття проводять у три зміни - з восьмої ранку і до дев’ятої вечора.

Сидять за партами у коридорі

Згадуючи сільську школу, місцеві гірко зітхають - вона вже давно перестала вміщати дітлахів. Школа - одноповерхова будівля, побудоване буквою П. В одному крилі - п'ять класів, ще в двох - по чотири. Адміністрація якось намагається викрутитися - поділили класи надвоє перегородками, зробили перегородки і в холах, щоб десь садити дітей. Вийшло ще кілька кабінетів. Випросили здати в оренду частину приміщення дитсадка, який не працює вже 20 років. Теж поставили перегородки - вийшло ще три. Але це - все, далі скорочуватися нікуди.

- У першу зміну йдуть молодші класи - на восьму ранку, потім - середні на 12-у, а старші класи - на 14.15, - розповідають у місцевому батьківському комітеті. - Приходять старші додому після 21-ї години. Деяким додому від школи - по три кілометри і більше, а частина учнів – взагалі із сусіднього села, де є тільки початкові класи. Когось - відвозить шкільний автобус, когось по дорозі підбирають батьки на машинах, але багато і тих, які йдуть пішки додому - вже затемна.

Тому батьки і переживають, щоб чогось не трапилось.

- Дівчинка вибігла на вулицю о 18-ій годині на перерві - і провалилася в каналізаційний люк за школою, - розповідають місцеві. - Добре, що швидко знайшли і не вбилася. Тому ми і хочемо, щоб скоріше добудували нову школу, де помістилися б усі діти!

Ціна питання - сто мільйонів

Нова школа - мрія! За проєктом - три поверхи, три крила - розрахована на тисячу дітей. Не потрібно буде вчитися допізна. Але будують її з 2017 року - і кінця-краю не видно.

- Перше звернення від нас було в 2005 році - що нам потрібна нова школа, - говорить директор школи Василь Росошик. - Стара розрахована на 240 дітей, а у нас - 754 дитини. У новій побудовано тільки перший поверх, є перекриття на другому - і це тільки в головному крилі...

- Ще 11 років тому нам обіцяли - ваші діти, які ходять в школу, будуть випускатися вже з нової, - підтримує багатодітний тато з Цепцевичі, у якого 11 дітей, Юрій Сергійчук. - І де?! Юрій входить до батьківського комітету, у нього - сім школярів. Решта ще маленькі. - У нас в селі всі багатодітні. У мене в родині виросло п’ятеро дітей, у тещі - 15, у брата мого - 11, - каже Юрій Сергійчук. - Школа нам дуже потрібна - ми і в район, і в область їздили, і до нас запрошували - щоб подивилися, що справді є потреба. У грошах людям не те, щоб відмовляють, але дають небагато. Також ледь-ледь і будівництво йде.

Днями у батьків в черговий раз увірвався терпець - поїхали до облради просити грошей. Зібралося 20 осіб, випросили два мільйони - замість семи. Всього з держбюджету, від області і від ОТГ, обіцяють виділити 19,5 мільйона гривень. А щоб закінчити школу, потрібно майже 100 мільйонів гривень. Люди хвилюються, що шкільний недобуд у селі, якщо його якнайшвидше не завершити, то і зовсім розвалиться.

- Це дуже масивний об’єкт, якісь зрушення були б, якщо область виділяла хоча б по 20-30 мільйонів гривень на рік, - кажуть в селі. - В області нам кажуть, що треба ще 13 шкіл побудувати. Тому дають потроху, навіть менше, ніж заплановано. Але може краще нашу школу закінчити, ніж всюди почати будувати, і ніде не добудувати?

Батьківський комітет поспішає зайнятися цим питанням зараз, щоб вже до літа гроші були - і можна було щось починати робити, поки погода дозволяє. Але зрозуміло, що в цьому році школу не відкриють - і навіть в наступному навряд чи.

Анна МІЩИШИН, kp.ua

Читайте також