Лікарів зобов’яжуть відшкодувати виплати за фейкові лікарняні

Лікарів зобов’яжуть відшкодувати виплати за фейкові лікарняні

Міністерство соціальної політики підготувало законопроект, який вводить процедуру перевірок обґрунтованості надання листків непрацездатності.

Листки непрацездатності будуть переведені в електронну форму, їх обґрунтованість перевірятимуть страхові експерти-лікарі, а відшкодовувати вартість виплат доведеться простим лікарям. При цьому перші сім днів лікарняного має оплачувати роботодавець. Про це йдеться у законопроекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування України», підготовленому Міністерством соціальної політики України,пише Рівне Експрес з посиланням на Судово-юридичну газету

Пропонується передбачити, що до Реєстру застрахованих осіб буде належати і електронний реєстр.

У законопроекті зазначено, що листок непрацездатності – сформований програмними засобами електронного реєстру документ про тимчасову непрацездатність на основі медичного висновку, що є підставою для звільнення від роботи, призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг.

Медичний висновок про тимчасову непрацездатність – створений в електронній формі на підставі медичних записів і зареєстрований в електронній системі охорони здоров’я документ, який містить висновок лікаря за результатами медичної експертизи з тимчасової втрати працездатності.

До основних завдань Фонду соціального страхування та його робочих органів пропонують віднести, зокрема, перевірку обґрунтованості листків непрацездатності та медичних висновків про тимчасову непрацездатність, у тому числі на підставі інформації електронного реєстру; перевірку обґрунтованості медичних висновків у лікарнях та у лікарів, які є фізичними-особами підприємцями.

Перевіряють обґрунтованість листків непрацездатності страхові експерти-лікарі. Їхні обов’язки має визначити відповідне Положення. Вони мають право: доступу до баз даних, необхідних для здійснення перевірки, та отримати письмове пояснення лікарів та адміністрацій закладів охорони здоров’я.

У разі виявлення необґрунтованості по видачі таких листків дирекція Фонду звертається до адміністрації відповідного закладу, аби вони усунули відповідне порушення. Якщо була здійснена виплата, то протягом 5 днів з дня встановлення необґрунтованості висновку дирекція Фонду звертається до закладів охорони здоров’я стосовно компенсації таких виплат. Відповідні заклади, які допустили необґрунтований висновок, протягом 10 днів з дня отримання такого листа повинні компенсувати виплати. За кожен день просрочки платежу накладається пеня у розмірі 0,1% суми.

При цьому допомога по тимчасовій втраті працездатності виплачується не на шостий день як тепер, а на восьмий. Перші ж сім днів має оплатити роботодавець (зараз 5).

Пропонують чиновники також змінити підхід до виплат на поховання: вона надається у розмірі, встановленому правлінням Фонду, що діяв станом на 1 січня 2022 року, який щороку збільшується на показник росту індексу споживчих цін, які враховуються під час формування Державного бюджету.

Читайте також