Хочуть урізати лікарняні: розмір виплат залежатиме від стажу

Хочуть урізати лікарняні: розмір виплат залежатиме від стажу

Міністерство соціальної політики розробило законопроєкт, який призведе до значного зниження розміру лікарняних. Повну виплату зможуть отримувати тільки ті, хто має не менше як 20 років робочого стажу

Крім того, роботодавців хочуть зобов'язати оплачувати перші 10 днів хвороби, а видачу коштів жорстко контролювати. Лікарів, які незаконно оформляють лікарняні, будуть штрафувати. Ці гроші їм доведеться віддавати з власної кишені.

Про те, які зміни і навіщо підготувало міністерство, у матеріалі OBOZREVATEL.

Що буде з лікарняними?

В Україні перші п'ять днів хвороби оплачує роботодавець, а кожен наступний — Фонд соціального страхування, якому працівники сплачують внески з кожної зарплати. За новими правилами Мінсоцполітики пропонує перші 10 днів оплачувати роботодавцю.

Зменшать і сам розмір лікарняних. Їх жорстко прив'яжуть до стажу:

50% середньої заробітної плати — якщо є до 5 років стажу (зараз до 3 років);

60% середньої заробітної плати — від 5 до 10 років (зараз від 3 до 5 років);

70% середньої заробітної плати — від 10 до 15 років (зараз від 5 до 8 років);

80% середньої заробітної плати — від 15 до 20 років;

100% середньої заробітної плати — від 20 років (зараз від 8 років).

Наприклад, зараз із 8 роками стажу і з "білою "зарплатою у 8 тис. грн. на лікарняному можна отримувати повну зарплату. А за новими правилами — лікарняний рахуватимуть із зарплати в 5,6 тис. грн (70% від 8 тисяч).

Фонд хочуть повністю підпорядкувати державі

Фонд соціального страхування керується трьома сторонами: державою, профспілками і роботодавцями. Кожен має свого члена правління. У новому законопроєкті Мінсоцполітики пропонує підпорядкувати фонд повністю державі, а правління стане дорадчим органом. Вони зможуть рекомендувати, але ухвалювати рішення не будуть.

Таке нововведення, зрозуміло, не підтримують профспілки, які втратять реальний вплив на фонд. Законопроєкт Мінсоц повинен дозволити скоротити фінансове навантаження на фонд і допомогти подолати кризову ситуацію.

Крім описаних нововведень, також у відомстві пропонують посилити й контроль — перевіряти лікарняні і штрафувати тих лікарів, які виписали фальшиві довідки. А такі в Україні можна купити просто в інтернеті.

Чи підтримають депутати ідею міністерства, покаже час. Однак уже зрозуміло, що без бюджетних дотацій або зміни чинної системи всі лікарняні можуть опинитися під загрозою.

Читайте також