Із грудня зростуть пенсії

Із грудня зростуть пенсії

Кількість пенсіонерів в Україні, за офіційними даними, на вересень цього року — понад 11,24 мільйона осіб.

Серед них, згідно з даними Пенсійного фонду, лише 11,6% мають пенсію більшу за 5 тисяч гривень. Решта 88,4% отримують менше. І згідно з обіцянками уряду, вже у перший місяць зими в Україні проведуть перерахунок пенсійних виплат. Максимальну та мінімальну пенсії підвищать на 570 та 57 гривень відповідно.

Чому не навпаки — питання риторичне, бо пояснень щодо логіки перерахунків досі не озвучували. Таким чином, із 1 грудня 2020 року мінімальну пенсію підвищать iз 1712 до 1769 грн, а максимальну — з 17 120 до 17 690 грн.

Зауважимо, що максимальну пенсію може отримати українець із 35 роками стажу і «білою» зарплатою в розмірі близько 53 тисяч гривень. Крім того, відбудеться також перерахунок у бік збільшення доплат за стаж понад норму: якщо зараз надбавка за кожен повний рік страхового стажу понад 35 років для чоловіків і 30 років для жінок становить 17,1 грн, то через два місяці вона збільшиться до «аж» 17,6 грн

. Варто зазначити, що українці, які зараз мають повний стаж, отримують мінімум 2 100 грн, тож на них підвищення мінімальної пенсії фактично не вплине, зате за рахунок зростання доплати можуть трохи збільшитися виплати.

Наразі в Україні співвідношення працюючих і пенсіонерів — один до одного і навіть менше. Для порівняння: у Німеччині на одного пенсіонера припадає три працюючих, і це на сьогодні середньоєвропейський показник

. Тим часом, наголошують вітчизняні економісти, ми не маємо і п’яти років, щоб залишати у нинішньому вигляді пенсійну систему України, адже Пенсійний фонд України давно вже є банкрутом.

Читайте також