Індійські мурахи вміють змінювати розмір свого мозку — науковці

Індійські мурахи вміють змінювати розмір свого мозку — науковці

Науковці з'ясували, що деякі види тваринного світу можуть змінювати розмір свого мозку, а ще деякі (але менше) — можуть повернути його до початкового розміру. Тепер дослідники виявили перший вид комах з такою здатністю: індійські мурахи-шевці.

Як пише The Guardian, колонії індійських мурах-шевців не гинуть після смерті їх королеви. Натомість її місце займають "обрані" робітниці — з розширеними яєчниками та зморщеним мозком — щоб зробити потомство. Але, якщо статус "псевдокоролеви" якимось чином скасовується, їх тіла можуть прийти в норму, показують дослідження.

Зазвичай питання про те, буде мураха робітницею чи маткою, вирішується на стадії личинки. Якщо мураху щедро годувати та давати правильні гормони, вона може стати великою королевою. Якщо ж ні, то вона залишиться безплідною робітницею, позбавленою можливості щось змінити, якщо тільки не належить до такого виду, як індійська мураха.

 

"У них є ця здатність повністю трансформуватися в дорослому віці, і це робить їх цікавими", — сказав ведучий автор дослідження доктор Клінт Пеник з державного університету Кеннесо у США.

 

У соціальних комах, таких як мурахи, зазвичай спостерігається кастове суспільство, де королева править як єдиний розмножувач, виділяючи феромони, які заважають самкам-мурашкам відкладати яйця. Інші мурахи багато працюють: збирають їжу і полюють, прибирають, доглядають за дитинчатами й захищають гніздо.

Але на відміну від типових колоній, які відмирають після смерті своєї королеви, колонії індійських мурах-шевців функціонально "безсмертні". Через кілька годин після смерті королеви починається шалений "ритуальний бій", в якому робітниці вступають у запеклі дуелі, в ході яких встромляються одна в одну. Поки цей турнір триває, робітниці можуть активувати свої яєчники. Таких "псевдокоролев" зазвичай від п'яти до десяти у колонії зі 100 мурах. Після смерті справжньої королеви вони починають виробляти той феромон, який змушує інших обходитися з ними як з королівськими особами. Зрештою, такі репродуктивні працівниці продовжують процес спарювання зі своїми братами та, відповідно, життя колонії.

Читайте також