Довбанка з Полісся поповнила колекцію човнів

Довбанка з Полісся поповнила колекцію човнів

Чотириметрова довбанка поповнила колекцію дерев'яних човнів у парку історичної реконструкції "Городище Оствиця". У Рівне її привезли із Сарненського району. Ще торік вона плавала Случем, але на березі Басового Кута її використовуватимуть інакше, повідомляє UA: Рівне-Суспільне .

Човен-довбанку свого батька Івана Євтужина його син Павло безкоштовно передав членам клубу історичної реконструкції "Оствиця".

35-річний човен зроблений із тополі, має довжину 4,1 метра та ширину 50 сантиметрів.

 - Це такий гарний показник того, скільки необроблена тополя може бути на плаву і працювати як човен. Плюс – це автентика від майстра, який є нашим сучасником, він сам своїми руками робив. Це живе ремесло, це дуже для нас цінно, – зазначив керівник клубу історичної реконструкції "Оствиця" Юрій Ойцюсь.

Спускати на воду у Басів Кут її не планують.

- Нам він цікавий більше як музейний експонат. Тому що це човен з історією. Ми його не будемо брати у використання, він трохи на носі підгнив. Ми хочемо законсервувати і зробити навіс, щоб всі човни, які зараз на березі, туди поставити, – додає Юрій Ойцюсь.

Нині колекція на "Оствиці" – це три малі човни-довбанки і три великі реконструкції.

- Нині прибираємо, дороблюємо об’єкти, які не встигли зробити. Наприклад, у нас ще пірс незакінчений, незакінчені доріжки. Ми подали заявку на грант до Українського культурного фонду, не знаю, чи виграємо. Але, думаю, у нас вийде зробити цілу вулицю, щоб там була гончарна майстерня, ковальська та інші, – говорить керівник клубу історичної реконструкції.

Вулиця, за словами Юрія Ойцюся, йтиме західним краєм вздовж струмка. Учасники клубу планують закінчити верф та зробити два човни.

Це мають бути 5-ти і 17-тиметрові лоді баркового типу, які вважають попередниками козацьких байдаків. Також у цьогорічних планах – облаштувати лучний тир і провести костюмовані змагання на різночасових типах луків.

Читайте також