Допомогу платитимуть не всім переселенцям: що зміниться з 1 березня

Допомогу платитимуть не всім переселенцям: що зміниться з 1 березня

Із 1 березня цього року в Україні зміниться загальний принцип продовження виплат переселенцям. Для отримання допомоги братиметься до уваги сукупний дохід родини, який у розрахунку на одного члена сім'ї має становити не більше 9 444 грн, тобто чотири прожиткові мінімуми. Про це в ефірі національного телемарафону розповіла перша заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак, передає Gazeta.ua.

- Ми дивитимемося на офіційні доходи родин, щоб визначати, чи потрібна допомога. Бо без доходів, наприклад, батька, які можуть бути як мінімальними, так і перевищувати 100 тисяч грн, це важко оцінити, - сказала Марчак. За її словами, для деяких категорій внутрішньо переміщених осіб виплати з 1 березня продовжать автоматично. Йдеться, зокрема, про пенсіонерів (якщо розмір їхньої пенсії не перевищує 9 444 грн), людей з інвалідністю та дітей-сиріт. - Крім того, виплати зможуть надалі отримувати родини, які проживають у зоні бойових дій або в безпечних регіонах, і в яких діти через певні причини не можуть навчатися офлайн. Тобто батьки в таких сім'ях мають за ними доглядати і не можуть працевлаштуватися. Таким громадянам потрібно звернутися із заявою про призначення допомоги, - зазначила Марчак.

На додаткову підтримку від держави також можуть розраховувати ті родини, члени яких за останні шість місяців "здійснювали кроки для здобуття економічної самостійності". Тобто стали на облік до служби зайнятості, працевлаштувалися або започаткували власний бізнес.

- Ми продовжимо їм ще шість місяців виплачувати допомогу. А от дорослі українці працездатного віку, які не мають дітей і не працюють, виплати не отримуватимуть. Такі люди не мають обмежень, які б заважали їм працювати, тож вони мають знаходити роботу і самостійно забезпечувати себе, - додала Марчак.

Читайте також