Допомагала нелегалам: контррозвідка СБУ знешкодила українську дипломатку

Допомагала нелегалам: контррозвідка СБУ знешкодила українську дипломатку

Працівники Служби безпеки України викрили українську консулку, яка «допомагала» нелегалам з «терористично ризикових» країн Азії переїхати до Євросоюзу.

Як повідомляють в СБУ, викрито другого секретаря з консульських та адміністративних питань посольства України в одній із країн Центральної Азії, яка організувала міжнародний «канал».

«Перебуваючи на посаді в дипломатичній установі, жінка за гроші пропонувала громадянам з декількох південноазійських держав незаконно виїхати до Євросоюзу транзитом через територію України. Для цього посадовиця оформлювала своїм клієнтам візи для в’їзду до нашої держави як студентів українських закладів вищої освіти. Вартість такої „послуги“ становила до трьох тисяч  доларів з одного нелегала», — йдеться у повідомленні.

До незаконної діяльності вона залучила двох іноземців, які підшукували клієнтів, домовлялися з ними про «умови поїздки» та передавали гроші організаторці схеми. За наявними даними, «послугами» зловмисників скористалося до 900 вихідців з країн терористичного ризику. Отримані гроші консулка витрачала на придбання елітної нерухомості у центрі Києва та в Одесі.

Під час обшуків у її помешканні в Києві правоохоронці виявили комп’ютерну техніку, мобільні телефони та чорнові записи із доказами злочинних дій. Фігурантці повідомлено про підозру.

«Підозрювану вже відкликано із закордонного відрядження. Міністерство надає повне сприяння слідству, аби всі винні понесли найсуворіше покарання. З метою унеможливлення подальших зловживань в МЗС негайно посилено контроль за видачею українських віз в усіх дипломатичних установах», — йдеться у повідомленні МЗС України.

Читайте також