До вбивства готувався заздалегідь

До вбивства готувався заздалегідь

Шістдесят діб під вартою проведе 17?річний мешканець Дубна, якого підозрюють у вбивстві прабабусі. Сестра, на очах у якої сталось вбивство, поки у справі проходить свідком.

До помешкання 83?річної бабусі хлопець прийшов із сестрою. Із собою приніс металеві обценьки. Розмова не складалась. Агресивний підліток вхопив цвяходера і замахнувся на жінку. Кількох ударів вистачило, аби старенька знепритомніла. Жінку забрали до лікарні, де вона і померла. Звідки така жорстокість — хлопець наразі пояснює слідчим. Та донька вбитої вважає: злочин юнак запланував і готувався до нього заздалегідь.

Непритомною бабусю Ганну знайшов сусід Василь. Його занепокоїли прочинені двері у квартиру пенсіонерки — напередодні звідти він чув підозрілий шум. Побачивши жінку з проламаним черепом, він покликав на допомогу ще одну сусідку — Вікторію.

— На кухні калюжа крові була, коли я зайшла до помешкання сусідки. Стіл перевернутий, табуретки валялись. В одного зі стільців не було ніжки. Бабуся лежала на підлозі, — розповідає пані Вікторія.

Жінка була ще живою. Сусіди викликали «швидку» та поліцію. У лікарні пенсіонерку госпіталізували до реанімації. За її життя медики боролись дві години, але марно.

— Пацієнтка була непритомною. Рани, які були в неї на голові, хірурги зашили. Також зупинили кров. Але ураження головного мозку було надто сильним. Вона померла від тяжкої черепно-мозкової травми, — розповів заступник головного лікаря Дубенської районної лікарні Віталій Табачук.

Під реанімацією увесь цей час була донька бабусі — Світлана (на фото). Про трагедію жінка дізналась, коли була на роботі. Зі старенькою матір’ю вона не мешкала, втім, якраз напередодні говорила з нею по телефону. Звістка про те, що у вбивстві пенсіонерки підозрюють її правнука, жінку не здивувала.

— До школи не ходить, не працює, а грошей хоче, — каже Світлана Бикадорова.

17?річний хлопець — не рідний правнук вбитої. Її онук одружився із жінкою, яка мала дитину від першого шлюбу. І на місці вбивства підліток був не один, а з сестрою.

— Неповнолітній разом із своєю 14?річною сестрою прийшли до бабці, яка проживала самотньо, попередньо, як вони розповідають, щоб попросити грошей, — каже керівник слідчого відділу Дубенського відділу поліції Михайло Савюк.

Вони і раніше сварилися, каже Михайло Савюк. Бабуся дорікала хлопцю, що той пропускає заняття у школі. Сварка почалась і цього разу. Відтак хлопець на очах у молодшої сестри завдав щонайменше три удари обценьками. Спочатку у своїх показах підозрюваний казав, що гамселив і табуреткою, та потім від цих слів відмовився.

Донька вбитої впевнена: злочин хлопець планував. Адже металеві обценьки він приніс із собою.

— Я думаю, що до злочину причетна і його мати — моя невістка. І буду добиватись, щоб і вона понесла покарання. Я думаю, що вона його навела. Вона ніде не працює, а жити добре хоче, а так не буває! Після вбивства син прийшов до неї і розповів усе. А вона порадила спалити одяг, бо він був увесь в крові, — зазначає донька вбитої Світлана Бикадорова.

Із матір’ю підозрюваного поспілкуватись не вдалось. У поліції кажуть: вона не працює, зловживає спиртним. А за неналежне виховання дітей її вже штрафували. Через дрібне хуліганство мав справу із поліцією і підозрюваний. Сусіди кажуть: раніше підліток таким не був.

— Я ще пам’ятаю, як він був меншим і ходив до мене на гурток, навчався поводитись із повітряним змієм. Навіть на змагання їздив. А коли підріс, то я став менше його бачити. Хоч і живу поряд, але про трагедію дізнався із соцмереж, — розповідає сусід Сергій.

Вбиту бабусю знайомі та сусіди згадують як добру та співчутливу людину.

— Ганна була дуже доброю, комунікабельною. Все життя працювала у відділі кадрів на м’ясокомбінаті. Мала дуже багато знайомих, вміла спілкуватись з людьми. Ми дружно жили, як сусіди. Щось попросиш — дасть. Натомість треба допомога їй, то я йшла й допомагала, — пригадує сусідка Вікторія.

— Я — інвалід. Не раз була така ситуація, коли не вистачало грошей. Бабуся Ганна ніколи не відмовила — позичала, — додає мешканець Дубна Сергій.

За звіряче вбивство 17-річному хлопцю загрожує до десяти років позбавлення волі. Сестра, на очах у якої сталось вбивство, поки у справі проходить свідком. Втім, поліцейських цікавить: чому дівчинка не зупинила агресивного брата, натомість разом із ним втекла із місця події.

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також