Дивовижний рік: як Україна вибралася до плей-офф

Дивовижний рік: як Україна вибралася до плей-офф

На радість усієї країни збірна України змогла посісти друге місце у відбірковій групі та продовжить боротьбу за путівку на чемпіонат світу.

Ось етапи шляху до відбору.

24 березня. Франція – Україна 1:1

Старт циклу вийшов неймовірним. Під керівництвом Андрія Шевченка збірна України ніби переживала переможний 2019-й рік, у якому випередила всіх у відбірковій групі Євро-2020. Наша команда зіграла суворо від оборони, а гол Сергія Сидорчука виглядав випадковим, але все одно французи віддали належне супернику, а воротар чемпіонів світу Уго Льоріс визнавав: "Заслуга українців - у хорошому захисті та дисципліні". Очко на "Стад де Франс" тішило, але, як вірно зауважив експерт Сергій Ковалець: "Ніччя з Францією нічого не коштуватиме, якщо втратимо очки з Фінляндією чи Казахстаном".

28 березня. Україна – Фінляндія 1:1

І це відразу сталося. Вдома, на НСК "Олімпійський" не вдалося здобути перемогу над фінами, причому очки були втрачені зовсім безглуздо, в останній момент. Віталій Міколенко на 89-й хвилині привіз собі пенальті, який реалізував Теєму Пуккі. Україна не виглядала командою, яка розуміє, що потрібно робити, і "загорялася" лише в окремих моментах - наприклад, на 80-й хвилині, в комбінації, яка завершилася влучним ударом Жуніора Мораеса. "Я думаю, що це стане нам хорошим уроком", - резюмував Шевченко, якому, втім, гра сподобалася.

31 березня. Україна – Казахстан 1:1

Але далі була вже просто катастрофа. Вперше у своїй історії Казахстан зміг відібрати очки в України. Вийшовши на матч із двома нападниками (Роман Яремчук та Жуніор Мораєс), наша команда одразу організувала потужний тиск на суперника та на 20-й хвилині реалізувала його (гол – на рахунку Яремчука). І начебто далі все теж було під контролем – але на 56-й хвилині єдина небезпечна контратака казахів закінчилася влучним ударом у ворота дебютанта Анатолія Трубіна. Більше у матчі ніхто не забивав... Ветеран українського футболу Іван Гецко попереджав: "Якщо так піде й надалі, то проблеми у нас можуть виникнути навіть із представниками футбольних країн-карликів". Україна вирушила на дно турнірної таблиці

1 вересня. Казахстан - Україна 2:2

Літо було зайняте турботами на Євро-2020 та несподіваною зміною головного тренера. Олександр Петраков дебютував із не найскладнішим противником - Казахстаном. Але виграти не зміг. Знову нічия – четверта поспіль. Знову втрачена в останній момент перемога. Суперник двічі відігравався у ситуаціях, коли голи йому подавалися практично в подарунок. Петраков освіжив склад, один із його протеже Данило Сікан відразу ж забив перший гол за збірну, але загалом результат був катастрофічний. Після матчу тренер сказав: "Я ще вірю у вихід на чемпіонат світу. Це спорт, футбол, треба грати до кінця". Що він міг сказати?

4 вересня. Україна – Франція 1:1

Виступ збірної України перетворювався на трагікомедію. П'ята нічия поспіль - щоправда, цього разу вона виглядала не втратою, а придбанням. Потішила і гра. Навіть суворий зазвичай експерт Євген Левченко був у захваті: "Це зовсім інша збірна України. Тактично дуже грамотно, структура та організація, дисципліна та компактність". Особливо гарним був Микола Шапаренко, який знайшов себе у системі Петракова. Очко з французами було приємним та корисним, але попередні втрати не дозволяли радіти надто сильно. Наступний матч із Фінляндією перетворювався на питання життя чи смерті.

9 жовтня. Фінляндія – Україна 1:2

І за місяць все вийшло! Швидко відкривши рахунок ударом Андрій Ярмоленко, Україна наприкінці півгодини гри отримала відповідь від Пуккі, але відразу вийшла вперед - Яремчук холоднокровно завершив чітку комбінацію партнерів. Фіни так і не змогли організувати інтенсивного тиску на ворота Андрія П'ятова, який проводив 100-й матч за збірну. "Сьогодні найголовніше було – три очки. Давно не вигравали. Я думаю, це був вирішальний матч", – висловився Яремчук. Україна зняла нічийне прокляття і значно покращила шанси у боротьбі за "прохідну" позицію у групі.

12 жовтня. Україна – Боснія 1:1

Але як з'ясувалося – ненадовго. Залишалися два ключові матчі з боснійцями, і перший, домашній, до перемоги довести не вдалося, незважаючи на звичний Ярмоленко, що відкриває гол. До кінця поєдинку наші футболісти стали більше втомлюватися, втрачаючи концентрацію, і в одному з епізодів дали супротивникові зрівняти рахунок. Розчаровуючий результат означав, що тепер у Боснії потрібно обов'язково перемагати. Багато хто вважав головною причиною втрати очок відсутність у команді Руслана Малиновського, з яким у тренера виник конфлікт. Відомий російський коментатор Олексій Андронов говорив: "Я вважаю, тренер збірної України Петраков отримав те, що хотів. І ще отримає. Якщо ти тренер національної збірної і йдеш all-in проти свого ж гравця - ти зобов'язаний перемагати".

16 листопада. Боснія - Україна 0:2

Перед вирішальним матчем Малиновський повернувся до збірної, всі рахунки були забуті (принаймні для публіки), збірна готувалася у гарному настрої. Здавалося - вийдуть і розірвуть Боснію, про яку було відомо, що вона виступить в ослабленому складі. Але не тут було! Першого тайму Україна взагалі не вийшла, а перед перервою дивом не отримала гол у свої ворота. Але, зрештою, все стало на свої місця. Олександр Зінченко та Артем Довбик "поховали" боснійців, Україна вийшла у плей-офф - і тепер Петраков готовий перемагати будь-якого суперника!

Читайте також