Члени виборчкомів на Рівненщині не мають необхідних засобів захисту

Члени виборчкомів на Рівненщині не мають необхідних засобів захисту

У Рівненській області виборчкоми не забезпечили найнеобхіднішим для захисту від коронавірусу

Йти до хворих, які не зможуть прийти на дільниці, немає в чому.

У Рівному для членів ДВК не закупили жодного захисного костюма, щоб вони могли ходити до виборців, які лікуються від коронавірусу у стаціонарах, або ж перебувають удома на самоізоляції. А на самих дільницях бракує навіть звичайних масок, про це йдеться в сюжеті кореспондентки ТСН Анни Махно.

 

На день виборів їм треба 17 з половиною тисяч масок . Навіть на день виборів 3 тисячі не вистачає", — каже голова Рівненської ТВК Ірина Глуха.

ТВК просила міську раду про 22 тисячі, адже, окрім дня виборів, ще треба голоси підрахувати, і справа це не однієї години. І хоч отримали значно менше – максимально посортували між дільницями.

А от для членів територіальної виборчої комісії маски не лишилося жодної. Доведеться купувати власним коштом, кажуть. А от про захисні костюми для членів комісій і говорити годі — жодного не закупили. Вони потрібні для тих членів комісій, які підуть до самоізольованих вдома та хворих на коронавірус у лікарні, які захочуть проголосувати. "Не прийти до такого виборця вони не можуть. Виборець може подати заяву в правоохоронні органи, може бути відкрита кримінальна справа", — доводить заступник директора Рівненського КВУ Святослав Дубов.

А відповідатимуть члени комісій. От перед ними і може постати вибір: ймовірність заразитися чи потрапити під слідство. Готові піти на зустріч членам ДВК у Рівненській міській лікарні. Щоб ті дісталися до їхніх пацієнтів-виборців готові надати захисні костюми і провести до хворих. "Готові членів виборчої комісії навчити правильно одягатися в захисні костюми, правильно роздягатися, дати їм супровід", — каже заступник головного лікаря Рівненської міської лікарні Ігор Дундюк. 

Нині лише у цій лікарні ушпиталено 160 хворих на коронавірус. Хто голосуватиме у медзакладах ще списки складають. Та постає ще одне побоювання у членів комісій: як раптом не заразитися навіть будучи в костюмі пізніше через бюлетень, його ж не продезинфікуєш."Якщо хворий його торкався і ви побризкаєте дезинфектором, то він розпливеться, хоч який би він якісний не був", — каже член Рівненської ТВК Андрій Катеринчик.

За 72 години до виборів мали б і протестувати членів спеаціальних ДВК на коронавірус. Про це вказали в постанові Кабміну, та грошей не дали. "Таких людей в нас 116 . Тестів не будуть робити, бо нема фінансування", — повідомляє голова Рівненської ТВК Ірина Глуха.

Як з цим всім впоратися і без порушень законодавства провести вибори – у ТВК ще чекають усіх роз’яснень із Центральної виборчої комісії. А заодно міркують, де взяти зо 200 гривень на одну прибиральницю, яка дезинфікуватиме належно дільниці, бо самі це робити не встигатимуть. 

 

Читайте також