Чи може роботодавець звільнити біженців, які виїхали за кордон — пояснення експертів

Чи може роботодавець звільнити біженців, які виїхали за кордон — пояснення експертів

З початку війни в Україні багато людей поїхали за кордон, щоб врятувати своє життя. У Міністерстві соціальної політики розповіли, чи може роботодавець згідно із законом звільнити біженців, які виїхали з України.

Про це повідомили у Міністерстві економіки України.

У Мінсоцполітики пояснили, що у Кодексі законів про працю України йдеться про те, що працівника можуть звільнити за прогул "без поважної причини". Однак необхідність залишити територію країни з метою збереження свого життя та життя сім'ї є поважною причиною. Роботодавець не може автоматично звільнити таких працівників.

Зазначається, що за КЗпП працівник не зобов'язаний інформувати роботодавця про своє місцезнаходження та набуття статусу біженця або визнання його особою, яка потребує тимчасового захисту. Якщо керівник втратив зв'язок з працівником, який виїхав за кордон, він повинен зберігати за ним робоче місце та посаду до з'ясування причин та обставин його відсутності.

Чи можуть біженці отримувати зарплату в Україні

Передбачено, що час неявок на роботу без пояснення причин не зараховується до стажу роботи. Час відсутності не враховується у щорічну відпустку та не підлягає сплаті.

У Мінсоцполітики зазначили, що роботодавець за можливості може перевести співробітника на дистанційну роботу. У  такому разі він зобов'язаний оплачувати повну зарплату.

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану". Закон доповнився новими нормами, які будуть діяти під час воєнного стану в Україні.

Читайте також