Чекають вирок десять років

Чекають вирок десять років

Майже десять років судять двох обвинувачених у жорстокому вбивстві 64-річної рівнянки Зінаїди Римчук. Жінку задушили, а її тіло спалили. З двору вбивці викрали автомобіль "Шевроле". Його згодом знайшли у полі. Авто теж вони намагалися спалити. Вбивці зняли з мертвої жінки прикраси та забрали у неї близько десяти тисяч гривень. Їх розшукали за кілька тижнів. А засудити попри усі докази не можуть і досі. Дійшло уже до абсурду. Нині Волинський апеляційний суд розглядає клопотання обвинувачених, які просять скасувати їм арешт у СІЗО… за минулий рік.

Скасувати арешт у СІЗО за 2020 рік обвинувачені Павло Глобін та Павло Матюк просять наприкінці 2021-го! Клопотання подали раніше. Втім, на засідання навіть у режимі відеозв’язку вони не з’являлись. Тож суди переносили. Цього разу про це просить і адвокат потерпілих, оскільки з 9 грудня перебуває на самоізоляції.

Судовий розгляд цієї справи чи не прецедент на усю Рівненщину. Рішення суд першої інстанції не може прийняти майже десять років. Перших кілька років обвинувачені на засіданнях влаштовували театральні вистави: кричали, скаржились на миттєве погіршення здоров’я і навіть заявляли, що помирають. Та понад три роки тому змінили тактику. До Волинського апеляційного суду регулярно надсилають клопотання про скасування запобіжного заходу. Останні чотири ухвали слухали одну за одною

. - Ці чотири ухвали за 2020 рік. Їхній строк тримання вже давно продовжений іншими ухвалами. Тобто вони втратили свою чинність і в просторі, і в часі. Обвинувачених під час розгляду не було в режимі відеоконференції з СІЗО, хоча вона мала відбуватись, - прокоментував прокурор Кирило Рогальчук, який підтримує у суді державне обвинувачення.

У цій справі прокурор отримав від обвинувачених понад чотириста відводів! Також вони змінили з десяток адвокатів. Кожен із них близько місяця ознайомлюється зі справою. А в ній – сім томів! Усе це свідчить про затягування розгляду, впевнений син вбитої.

- Майже десять років ми варимось у цьому пеклі. Затягування судового процесу не припиняється. Обвинувачені вдаються навіть до таких методів, як скасовування давно не чинних запобіжних заходів, - каже син вбитої Євген Римчук (на фото).

У Рівненському міському суді обвинувачених ще навіть не допитали. Вони наполягали на допиті лише після дослідження усіх доказів.

- На даний час сторона захисту обвинувачених заявляє клопотання про дослідження доказів, хоча такими вони не є. Також спостерігаємо масу відводів. Кожне засідання починається з відводів секретаря, присяжних, головуючого і професійних суддів, - додає на засіданні прокурор Кирило Рогальчук.

Усі докази вини Павла Глобіна та Павла Матюк прокуратура вже надала. Допитані також усі свідки. Засідання у Рівненському міському суді відбуваються майже щодня. Чоловікам загрожує довічне позбавлення волі. Тим часом Волинський апеляційний суд переніс слухання зі скасування давно не чинних запобіжних заходів на 12 січня наступного року.

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також