Бізнес на ухилянтах: на Радивилівщині СБУ затримала старосту громади та правоохоронця

Бізнес на ухилянтах: на Радивилівщині СБУ затримала старосту громади та правоохоронця

Схема ухилення від мобілізації, яку використовували староста Радивилівської міськради та місцевий правоохоронець, нічим не відрізняється від подібних схем. Є військовозобов’язані чоловіки, які не хочуть йти до війська, і посадові особи, які за винагороду готові їм допомогти. Головне для них – щоб про це не дізналися правоохоронні органи. Цим двом не пощастило. Їхню "діяльність" викрила СБУ.

За інформацією Державного бюро розслідувань, староста громади, згідно зі своїми повноваженнями, видавав чоловікам повістки до військкомату. Під час їх вручення він натякав, що може допомогти з ухиленням від військової служби.

"Схема полягала в тому, що його знайомий правоохоронець штучно відкривав на військовозобов’язаного кримінальне провадження, за яким йому могло бути призначене умовне покарання на один-два роки. На час слідства та на термін відбування покарання "клієнти" уникали мобілізації. "Послуга" коштувала у середньому 100 тис. грн, проте якщо військовозобов’язаний вже перебував у розшуку за матеріалами ТЦК, то сума зростала майже на 10%", — йдетьсяя в дописі ДБР.

Як зазначило ДБР, схема діяла з березня до травня 2024 року, тоді ж затримали "на гарячому" правоохоронця. Наразі його звільнили зі служби. Працівники ДБР викрили п'ять оборудок, які встигли провести фігуранти. Слідство триває, встановлюють повне коло причетних осіб та всі факти протиправної діяльності.

 Окрім цього, у ДБР зазначили, що старості та правоохоронцю повідомлено про підозру у перешкоджанні діяльності Збройних сил України за попередньою змовою групою осіб, одержанні неправомірної вигоди за попередньою змовою, поєднане з вимаганням. Санкція статті передбачає покарання - позбавлення волі до десяти років.

Обом фігурантам обрали запобіжні заходи - тримання під вартою із можливістю внесення застави у розмірі 1 млн 200 тис. грн для правоохоронця та 900 тис. грн - для старости.

Читайте також