Білоруський експерт сказав, чи вдалося Литві з Україною переманити у них «айтішників»

Білоруський експерт сказав, чи вдалося Литві з Україною переманити у них «айтішників»

Сусідам Білорусії частково вдалося переманити на свою сторону білоруських «айтішників», але якогось катастрофічного відтоку фахівців в даний момент не відбувається.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про заходи щодо залучення фахівців галузі інформаційних технологій (IT) з Білорусії, аналогічні рішення раніше брали країни Балтії. Читайте більше цікавих новини Рівненщини на одному сайті.

Експерт зазначив, що для «айтішників» в Білорусії передбачені безпрецедентні податкові пільги і непогане соціальне забезпечення, тому навіть не дивлячись на те, що частина з них бере участь в протестах, вони не поспішають в масі своїй переїжджати кудись.

 «Можливо, хтось, хто зіткнувся з білоруської правоохоронною системою, на це піде. Але, мені здається, ядро ??IT-сектора Білорусі залишиться тут, на місці», - вважає Дзермант.

Політолог тиснув, що білоруські IT-фахівці в будь-якому випадку не поїдуть на Україну, оскільки і по побутовим, і по соціально-політичних умов Україна не найпривабливіша країна для них.

Масові акції протесту в Білорусі спалахнули після того, як 9 серпня ЦВК оголосив попередні результати виборів, згідно з якими абсолютна більшість голосів білоруси віддали чинному президенту.

Його головна суперниця Світлана Тіхановском набрала лише трохи більше 10%. Пізніше Тіхановском бігла в Литву, де оголосила про створення Координаційної ради для подальшого трансферу влади. Слідчі органи Білорусії у відповідь на це порушили кримінальну справу. Пізніше литовський Сейм визнав Тіхановском законно обраним президентом Білорусії.

У свою чергу влада Білорусі розробили план виходу країни з кризи. До 2022 року в Конституцію повинні внести поправки, що ослабляють влада президента на користь уряду і парламенту, після чого в країні проведуть нові президентські і парламентські вибори.

Читайте також