Алкоголь суттєво подорожчає
Мінекономіки розробило проєкт урядової постанови про підвищення мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на деякі види алкогольних напоїв.Відповідний проєкт винесено на обговорення на сайті міністерства,пише «Економічна правда».
Необхідність підвищення цін пояснюється:
· змінами, що відбулися в соціально-економічній та податковій сферах, зокрема, зростання видаткової складової цін (сировина, комплектувальні, енергоносії, витрати на оплату праці тощо),
· зміною з 1 березня 2022 року ставок акцизного податку на алкогольні напої. «Розмір мінімальних цін не відповідає реальним витратам господарюючих суб'єктів на виробництво і реалізацію алкогольних напоїв і потребує коригування»,
- наголошується у пояснювальній записці до документа.
У проєкті запропоновано підвищити розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв:
· на горілку та лікеро-горілчані вироби підвищити – на 13%,
· на віскі, ром і джин – на 25%, · на коньяк (бренді) – на 11–12%.
· на виноробну продукцію, зокрема, звичайні (неігристі) вина - на 62%;
· на сидр, пері, вина, вермути та інші зброджені напої (зокрема, суміші зі зброджених напоїв і суміші на основі зброджених напоїв), фактична міцність яких вища за 1,2% об'ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 22% об'ємних одиниць етилового спирту, - на 61-71%;
· на вина ігристі та газовані винні напої - на 28%.
· на виноробну продукцію (окрім сидру та перрі (без додання спирту), зброджених напоїв, отриманих винятково внаслідок натурального бродіння фруктових, ягідних і фруктово-ягідних соків, із вмістом спирту не більш як 8,5% об'ємних одиниць (без додання спирту) в упаковці типу Tetra-Pak та Bag in box – буде визначатися як похідна від затвердженої мінімальної ціни на відповідну продукцію в скляній тарі із коефіцієнтом 0,85.
Зазначається, що розмір мінімальних цін обраховувався за планованими показниками 2023 року, визначеними за звітними даними учасників ринку.