7 речей, які відбуваються з нами, коли ми втрачаємо хоча б годину сну

7 речей, які відбуваються з нами, коли ми втрачаємо хоча б годину сну

Згідно з медичними дослідженнями скорочення тривалості сну всього на одну годину відчутно впливає на організм. Особливо, якщо подібна ситуація повторюється регулярно.

У середньому людині потрібно 7,5 години нічного сну. І йдеться тут про повноцінний сон, а не просто про час, проведений у ліжку.

«Кожна втрачена година нічного сну легко підсумовується з іншими, що призводить до недосипання та дефіциту сну, що провокує як короткострокові, так і довгострокові поведінкові наслідки для здоров'я», – каже доктор Рой Рейманн, віце-президент з науки та питань вивчення сну в компанії SleepScore Labs.

Одна пропущена година сну може мати наслідки, які іноді виявляються у вигляді дивних і не дуже приємних побічних ефектів. І ось що, за словами експертів, може відбуватися з вашим тілом, якщо ви пропустите лише одну годину сну.

1. Ваше тіло чекає на можливість поспати ще
Якщо ви звикли отримувати, скажімо, вісім годин сну, які в якийсь момент скоротилися до семи, це може серйозно дезорієнтувати
Ваше тіло.

Тіло не хоче сприймати сигнал будильника, а очікує, що йому дадуть поспати. В результаті, млявість та інертність стають вашими щоденними супутниками.

Коли у вас передбачуваний графік сну та відпочинку, організм звикає до такого розпорядку, відповідним чином розподіляючи різні фази сну протягом ночі.

Якщо з якоїсь причини такий графік порушується, то після пробудження ви відчуваєте загальмованість і слабкість.

2. Ви стаєте незграбним
Пробудження на годину раніше, ніж звик наш організм, може призвести до млявості, сонливості та невпевненої моторики. Ви дезорієнтовані, та
здається, що все тіло працює на зниженій швидкості.

Як правило, таке почуття пропадає протягом 30 хвилин. А прискорити цей процес дозволяють активні рухи та сонячне світло.

3. Вам здається, що ви рухаєтеся немов у сповільненій зйомці
Також існує ймовірність, що протягом усього дня вас переслідуватиме втома. Позбавляючи себе від однієї години сну, ви відмовляєтеся від години глибокого сну, який надзвичайно необхідний організму та свідомості для якісного відновлення та відпочинку.

Коли позбавитися сонливості не вдається, допомагає короткий сон. Ляжте подрімати в середині дня, щоб наповнити тіло силою та енергією. Головне, щоб такий сон не продовжувався більше 20-25 хвилин.

Справа в тому, що приблизно через 20 хвилин тіло починає переходити в більш глибокі фази сну, під час яких набагато складніше прокинутися і повернутися до продуктивної роботи.

4. У вас можуть бути проблеми зі сном цілий тиждень
При переході на літній часми втрачаємо одну годину дорогоцінного сну. Напевно, багато хто з вас помічав, що в цей період весь графік сну може піти під укіс.
"Перехід на літній час може порушити режим сну, внаслідок чого багато хто не висипається протягом цілого тижня", - розповідає доктор Дуглас Кірш, президент Американської академії медицини сну.
5. Падає рівень ефективності
Перехід на літній час може вивести вас з гри та впливати на продуктивність роботи доти, доки ви не перебудувалися на новий
режим.

Таке порушення сну може впливати на продуктивність, уважність та настрій. Крім того, підвищується ризик заснути за кермом, особливо якщо за тиждень до літнього переходу ви часто спали набагато менше, ніж звик організм.

Враховуючи, наскільки суттєвим може бути вплив недосипання, дуже важливо виявляти особливу обережність доти, доки режим сну не повернеться до норми. Протягом щонайменше тижня слід бути вкрай обережними під час виконання дій, потребують максимальної пильності, наприклад, під час їзди за кермом.

6. Підвищується ризик серцевого нападу
При переході на літню пору люди в середньому втрачають близько 40 хвилин сну. Але важливо не це, бо серйозно така втрата може позначитися на стані здоров'я.

Дослідження показали, що пов'язаний з літнім переходом недосип підвищує ризик серцевого нападу наступного після такого переходу понеділок на 25 відсотків (порівняно з усіма іншими понеділками).

Звичайно ж це не означає, що, втративши годинник сну, ви опиняєтеся в групі ризику. Однак такі можливі наслідки недосипу – особливо пов'язаного з переходом на літній час – обов'язково слід мати на увазі.

7. Ви відчуваєте більший голод, ніж зазвичай
Втрата однієї години сну також може вплинути і на ваш рівень ситості. Так що не дивуйтеся, якщо наступного дня зловите себе на особливу ненажерливість. Це нормальна реакція організму.

Частково це зумовлено гормоном греліном, який часто називають гормоном голоду. Нестача сну підвищує рівень цього гормону, внаслідок чого ви відчуваєте більший голод, ніж зазвичай.

Стійкий режим сну допоможе впоратися з цими проблемами та дозволить вам залишитися здоровими навіть при зміщенні часу на цілу годину. Не важливо, яка пора року на вулиці, стійкий режим сну – це ключовий фактор для повноцінного відпочинку та відновлення.

Читайте також